تیم شیم: در همین یک ماهی که از سال ۱۳۹۹ گذشته است میزان استقبال از بورس به حدی بوده است که هر جا میرویم صحبت از بورس و سوددهی خوب آن است. مردم از قشرها و گروههای مختلف بیش از از هر زمان دیگری در صف ورود به بورس و خرید و فروش سهام در آن هستند. ولی همه میدانیم که بورس از آن دست بازارهایی است که فعالیت در آن نیاز به شناخت و بررسی دارد.
برای همین است که تصمیم گرفتهایم در صفحه بورس وبلاگ تیمشیم، مفاهیم و ادبیات بازار بورس را به زبان ساده توضیح دهیم. در قدم نخست مروری میکنیم بر وضعت بازار بورس تهران در سال ۹۸؛ سالی که برای سرمایهگذاران بورس تجربهای به یاد ماندنی و سرشار از سود را رقم زد.
توضیح چند مفهوم و اصطلاح بورسی
شاخص کل
این شاخص، بیانگر سطح عمومی قیمت و سود سهام شرکتهایی است که در بورس حضور دارند. یعنی تغییراتی که بر سر شاخص کل اتفاق میافتد، نشانگر میانگین بازدهی سرمایهگذاران در بورس است. پس هر چه شاخص کل بیشتر شود، یعنی حال بازار بورس بهتر است.
نقدشوندگی
نقدشوندگی در هر بازار به این معن است که بتوان یک دارایی را در سریعترین زمان ممکن و به سادگی تبدیل به پول نقد کرد و یا به عبارتی شرایط خرید یا فروش آن دارایی به راحتی ممکن باشد. پس هر چه نقدشوندگی بیشتر باشد، عنی اوضاع به وفق مراد است.
سالی که نکوست از بهارش پیداست
از همان ابتدا سال ۹۸ میشد رشد مثبتی را در بازار سهام مشاهده کرد و تنها در عرض ۱۲ روز، شاخص بورس با افزایش ۱۲۲۴ واحدی به عدد ۱۹۵ هزار واحد رسید. یعنی چیزی نمانده بود تا با گذشتن از مقدار ۱۹۶ هزار واحد، رکوردی بیسابقه در تاریخ بورس تهران را رقم بزند.
کارشناسان اقتصادی، دلیل این رشد مثبت را افزایش قیمت دلار و تأثیری که روی فروش صادراتی میگذارد و همچنینی معاملت تجاری شرکتها با ارز نیمایی میدانند.
حتی تحریمها هم حریف بازار بورس نشد
به هر حال با مسئله سادهای روبرو نیستیم. قطعاً تحریم تأثیر زیادی در اقتصاد ما داشته اما فراموش نکنید مناسبات بورس تهران کمی متفاوت است. بیشتر شرکتهای صنایع پیشرو یعنی پتروشیمی، فلزی، معدنی و پالایشی که تقریباً دو سوم بازار را در دست دارند، به قیمتهای جهانی وابسته هستند و همین هم باعث شده تا روند بازار رو به رشد شود. حتی زمانی که بورس تهران چند مدت در ۲۰۰ هزار واحد ثابت ماند و افزایشی نیافت، باز اکثر کارشناسان معتقد بودند چنین اتفاقی طبیعی و کوتاه مدت خواهد بود و دوباره روند مثبت و رو به رشد آغاز خواهد شد. چنین هم شد.
دلایل رشد بورس در سال ۹۸
با پایان سال ۹۷ تصمیم بر این شد در سال نو اولویتهای جدید برای بورس تعریف شود. برای مثال جایی برای ورود صنایع جدید به بازار سرمایه باشد. مثلاً امکانهایی برای شرکتهایی که در حوزه تکنولوژی و اینترنت فعالیت میکردند در نظر گرفته شد تا وارد بازار بورس شوند. درعینحال اهمیت بیشتری به بورس داده شد تا به عنوان بازوی مالی شرکتها در نظر گرفته شود. از طرف دیگر کاهش محدودیتهای مربوط به حجم مبنا و دامنه نوسان و همچنین طولانیتر شدن ساعات معاملات و افزایش سهام شناور شرکتها از دیگر مواردی بود که در سال ۹۸ باعث افزایش رشد بورس تهران شد.
سال طلایی برای سرمایهگذاران بورس
در میان تمام بازارهای مالی، بازار بورس بیشترین بازدهی مالی را در سال ۹۸ داشت. به نوعی که شمار زیادی از افراد ترجیح دادند برای کسب سود بیشتر از بازار طلا و دلار به بورسک کوچ کنند.
نقدشوندگی که یکی از مهمترین نشانههای کامیابی بازارهای بورسهای است، از رشد قابل ملاحظهای برخوردار بود به گونهای که ارزش معاملات بورس تهران رشدی بیش از ۲۳۰ درصد را به ثبت رساند.
در تیمشیم بخوانید:
مقایسه بازارهای مالی مختلف در سال ۹۸
دیگر اتفاق خوب بورس تهران در سال گذشته، رشد ارزش بازار آن بود. در سال ۹۸ ارزش بورس تهران بیش از ۲.۶ برابر شد و جایگاه خود به عنوان بازاری اثرگذار در اقتصاد ایران را کاملاً تثبیت کرد. از نظر بازدهی نیز سرمایهگذاران بورس اوراق بهادار تهران سالی خاطرهانگیز را تجربه کردند به گونهای که متوسط بازدهی سرمایهگذاری در بورس تهران در سال گذشته ۱۸۷ درصد رسید. این میزان بازدهی یعنی سرمایهگذاران بورس به طور متوسط ۳ برابر سرمایهگذاران ملک و بیش از ۴ برابر سرمایهگذاران بازار طلا سود کردند.
سرمایهگذاری در بازار بورس
عملکرد فوقالعاده بورس در سال گذشته، با در نظر گرفتن اسامی شرکتهای جذابی که در سال ۹۹ قرار است وارد بورس شوند و صفهای طولانی دریافت کد بورسی، نوید سال پررونق دیگری را هم میدهند. بهویژه که با کاهش سود سپرده کوتاهمدت و بلندمدت بانکی به ۸ و ۱۵ درصد، میتوان حدس زد که حجم نقدینگی بیشتری در راه بورس باشد. همه اینها به این معنی است که هر چند به هیچوجه نمیتوان اقتصاد و بازار را پیشبینی کرد، ولی به احتمال زیاد سال خوب دیگری در انتظار فعالان بازار بورس است.